Diş Hekimliğinde Renk Seçimi - KAZOKOĞLU, FATMA ŞEHNAZ; Kazokoğlu F. Ş.; Enginler Özlen R. H. (Türkiye Klinikleri Yayınevi, 2023)
Estetik diş restorasyonları için renk uyumunun sağlanması büyük önem taşımaktadır. Diş hekimliğinde renk seçimi yapılırken görsel ve aletli tekniklerden faydalanılır. Görsel teknikle renk seçimi, çevreden ve gözlemciden etkilenen öznel bir tekniktir. Bunun için spektrofotometre, spektroradyometre, kolorimetre, dijital kameralar, akıllı telefonlar ve yardımcı yazılımların kullanıldığı aletli tekniklere yönelim artmıştır. Bu aletlerin pahalı olması, kalibrasyon ve yazılım güncellemesi gerektirmeleri gibi dezavantajları da bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda görsel ve aletli tekniklerin bir arada kullanılarak renk seçimi yapılması önerilmektedir. Bu derlemede, renk, ışık ve dişin temel optik özellikleri ve renk seçiminde kullanılan teknikler hakkında bilgi verilmiştir.Anahtar Kelimeler: Renk seçimi; renk; aletli teknik; görsel teknik

Accurate shade selection is essential for esthetic dental restorations. Visual and instrumental shade selection methods are used in dentistry. Visual shade selection is a subjective process depending on observer and environment. Therefore, there\"s been a trend towards using instrumental methods such as spectrophotometer, spectroradiometer, colorimeter, digital cameras, smart phones and related software. However, some instrumental methods have some disadvantages due to their high cost, requirement for calibration and software update. Combining both visual and instrumental methods in shade selection is recommended. In this review, basic information about color, light, optical properties of teeth and methods used in shade selection are mentioned.Keywords: Shade selection; color; instrumental method; visual method
Keywords: Diş Hekimliği; Klinik Bilimler; Diş Hastalıkları ve Tedavisi; Sağlık Bilimleri; Dentistry; Clinical Sciences; Dental Diseases and Treatment; Health Sciences; Klinik Tıp (MED); Klinik Tıp; DİŞ HEKİMLİĞİ, ORAL CERRAHİ VE TIP; Clinical Medicine (MED); CLINICAL MEDICINE; DENTISTRY, ORAL SURGERY & MEDICINE; Periodontoloji; Ortodonti; Ağız Cerrahisi; Diş Hijyeni; Dişçilik Hizmetleri; Diş Hekimliği (çeşitli); Periodontics; Orthodontics; Oral Surgery; Dental Hygiene; Dental Assisting; Dentistry (miscellaneous); General Dentistry