Ülkemizde Yetişen Vaccinium Mytrillus L. (Yaban Mersini) Bitkisinin Yaprak ve Meyvelerinin Gıda ve Kozmetik Endüstirisi Tarafından Değerlendrime Çalışmaları - Salihler, Kevser (My University, 2020)
In this study, the leaves and fruits of Vaccinium myrtillus L. plant, which is one of the berry fruits that are rich in antioxidant, anticarcinogen and antiulcer activity were evaluated. The aim of this study was to contribute to the elucidation of the medicinal properties of the Vaccinium myrtillus L. plant. Anthocyanin content was determined by pH differential method in the fruits of Vaccinium myrtillus L.. The amount of anthocyanin in dry fruits varied between 0.155% and 0.896%. Folin-Ciocalteu method was used to determine total phenolic content. Vaccinium myrtillus L. dry fruit contained in the amount of phenolic matter was between 0.48% and 1.01%. In order to determine the total amount of flavonoid, aluminum chloride colorimetric method was preferred. Vaccinium myrtillus L. dry fruit was found to contain flavonoid between 0.25% and 0.41%. European Pharmacopoeia method was used to determine the amount of tannin. 4.19% on leaves; 0.68% tannin was found in the fruit. The findings were consistent with the values in the European Pharmacopoeia. Antioxidant capacity was determined by DPPH method. According to the findings, grown especially wild in the Black Sea region of Turkey, in recent years, counted from the considerable importance given to medicinal plants to the cultivation of alternative agricultural products Vaccinium myrtillus L. plant were given advice towards increasing of production capacity.
Bu çalışmada antioksidan, antikanserojen, antiülser aktiviteleri yönünden zengin değerlere sahip üzümsü meyvelerden biri olan Vaccinium myrtillus L. bitkisinin yaprak ve meyve kısımları değerlendirildi. Çalışma kapsamında elde edilen verilerle Vaccinium myrtillus L. bitkisinin tıbbi özelliğinin aydınlatılmasına katkı sağlanması amaçlandı. Vaccinium myrtillus L. meyvelerinde antosiyanin miktarı pH diferansiyel metodu ile tespit edildi. Kuru meyvede antosiyanin miktarı % 0,155 ile % 0,896 arasında değiştiği bulundu. Total fenolik madde miktarının belirlenmesinde Folin-Ciocalteu metodu kullanıldı. Vaccinium myrtillus L. kuru meyvesinin içerdiği fenolik madde miktarı % 0,48 ile %1,01 arasında belirlendi. Total flavonoid miktarının belirlenmesinde ise alüminyum klorür kolorimetrik yöntemi tercih edildi. Vaccinium myrtillus L. kuru meyvesinin % 0,25 ile % 0,41 arasında flavonoid içerdiği tespit edildi. Tanen miktarı belirlemek için Avrupa Farmakopesi metodu kullanıldı. Yapraklarda % 4,19; meyvede % 0,68 oranında tanen tespit edildi. Bulguların Avrupa Farmakopesi'ndeki değerlerle uyumlu olduğu görüldü. Antioksidan kapasite ise DPPH yöntemi ile belirlendi. Elde edilen bulgular doğrultusunda Türkiye'de özellikle Karadeniz Bölgesi'nde yabani olarak yetişen, son yıllarda alternatif tarım ürünleri arasında yetiştiriciliğine oldukça önem verilen tıbbi bitkilerden sayılan Vaccinium myrtillus L. bitkisinin, üretim kapasitelerin arttırılması yönünde tavsiyeler verildi.
Keywords: Bilim ve Teknoloji = Science and Technology; Bitki fenolikleri = Plant phenolics; Gıda maddeleri = Food materials; Kozmetik endüstrisi = Cosmetic industry; Vaccinum myrtillus = Vaccinum myrtillus; Yaban mersinleri = Blueberries