Ağrılı topuk dikeni tedavisinde eswt ve podometrik ölçüm ile kişiye özel tabanlıkların etkinliğinin değerlendirilmesi / Evaluation of the efficiency of ESWT and custom insoles produced with podometric measurement in the treatment of painful HEEL spurs - YILMAZ BAYRAMOĞLU, NESRİN (My University, 2023)
Amaç: Bu çalışmada topuk dikeni hastalarında, ESWT ve podometrik basınç analizi ile kişiye özel olarak üretilen tabanlıkların ağrı ve ayak fonksiyonları üzerine etkisini değerlendirmeyi ve birbirine üstünlüklerini saptamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya en az 3 haftadır topuk ağrısı olan ve direk radyografi ile tanısı kesinleştirilen ağrılı topuk dikenine sahip 59 kadın ve 11 erkek olmak üzere toplam 70 hasta dahil edildi. Hastalardan 16 kişi sadece tabanlık grubuna, 27 kişi sadece ESWT grubuna ve 27 kişi ESWT+tabanlık grubuna dahil edildi. Ayrıca tüm hastalara donmuş şişe yuvarlama, ayak tabanı germe ve kuvvetlendirme egzersizlerini içeren ev egzersiz programı verildi. Değerlendirmeler tedavi öncesinde ve tedaviden sonra 12. haftada yapıldı. Tüm gruplarda tedavi öncesi ve sonrasında; ağrı şiddeti (istirahatte, presyonla ve germe ile) VAS (Vizüel Analog Skala) ile, ağrı ve ağrının günlük yaşam aktivitelerini etkileme düzeyleri RMS (Roles ve Maudsley Skoru) ile, ağrı, fonksiyon ve ayak dizilimi AOFAS ( American Orthopaedic Foot and Ankle Society) Skorlaması ile ve ayak fonksiyonları AFİ ( Ayak Fonksiyon İndeksi) ile değerlendirildi. Bulgular: ESWT, tabanlık ve ESWT+tabanlık uygulanan grupların tamamında ağrı ve ayak fonksiyonlarında anlamlı iyileşme meydana geldi. Tedavilerin etkinlikleri karşılaştırıldığında ESWT ve tabanlığın birlikte kullanılması sadece tabanlık kullanımından üstün bulundu. ESWT ve tabanlığın birlikte kullanımının sadece ESWT uygulamasından ise üstünlüğü gözlenmedi. Sadece ESWT uygulaması sadece tabanlık kullanımı ile karşılaştırıldığında bazı ağrı ve fonksiyonel değerlendirmelerde ESWT üstün bulundu. Sonuç: Ağrılı topuk dikenine sahip hastalarda, podometrik ölçüm ile kişiye özel hazırlanmış tabanlıklar ve ESWT uygulamaları tek başlarına veya birlikte kullanıldığında ağrı ve ayak fonksiyonları üzerine etkili tedavilerdir. İki tedavi seçeneğinin birlikte kullanımı sadece tabanlık kullanımından daha etkili iken ESWT'nin tek tedavi olarak uygulanmasına kıyasla daha etkili bulunmamıştır. ESWT ağrı ve ayak fonksiyonları üzerine tabanlıktan daha etkili gözükmektedir. Anahtar kelimeler: Topuk dikeni, kalkaneal spur, epin kalkanei, ekstrakorporeal şok dalga tedavisi, ESWT, kişiye özel tabanlık, podometrik ölçümlü tabanlık
Objective: The aim of the study; to determine the effectiveness customized insoles produced by podpmetric analysis and ESWT in patients with painfull heel spur and to determine the superiority of the treatments to each other. Materials and Methods: A total of 70 patients (59 women and 11 men) who had heel pain for at least 3 weeks and were diagnosed with heel spurs were included in the study. The patients were randomized into 3 groups. 16 patiensts were included customized insoles group, 27 patients were included in ESWT group and 27 patients were included ESWT and personalized insoles group. Frozen bottle rolling exercises, streching the soles of the feet and strenghtenin exercises were given the all groups as a home program. Evaluations were made at before treatment and at 12 weeks after treatment. In all groups, pain severity (in resting, with pression and with streching) were measured by VAS (Visual Analog Scale), assessment of pain and limitations of activities by RMS (Roles ans Maudsley Score), pain, functions and foot alignment by AOFAS ( American Orthopaedic Foot and Ankle Society) and foot functions by FFI (Foot Function Index). Results: There was a significant improvement in pain and foot functions in all of the ESWT, insoles and ESWT+insoles applied groups. When the efficacy of these treatments were compared, the combined use of ESWT and insoles was found to be more effective than the use of sole insoles. The combined use of ESWT and insole was not superior to ESWT alone. ESWT was found to be superior in some pain and functional assessments when compared to the use of insoles. Conclusion: In patients with painful heel spurs, personalized insoles with podometric measurement and ESWT applications are effective treatments on pain and foot functions when used alone and together. While the combined use of the two treatment options was more effective than the use of sole insoles, it was not found to be more effective than the use of ESWT as a single treatment. ESWT seems to be more effective than insoles on pain and foot functions. Keywords: Heel spur, calcaneal spur, epin calcanei, extracorporeal shock wave therapy, ESWT, custom insoles, podometric measurement insoles