Atopik dermatit hastalarında insülin direncinin hastalık şiddeti ve süresiyle ilişkisi / The relationship between insulin resistance and disease severity and duration in atopic dermatitis patients - MERT, ÖMER (My University, 2023)
Giriş ve Amaç: Atopik dermatit; kaşıntı, egzama, uyku bozukluğuyla karakterize ve enfeksiyöz, alerjik, psikiyatrik komorbiditelerin görüldüğü, kronik olarak ataklar halinde tekrarlayan, inflamatuar bir deri hastalığıdır. Bu çalışmada atopik dermatit hastalarında insülin direncinin hastalık şiddeti ve süresiyle ilişkisi araştırılmıştır. Yöntem: Çalışmaya 1 Eylül 2022 ve 1 Ekim 2023 tarihleri arasında Bezmialem Vakıf Üniversitesi hastanesi, dermatoloji polikliniğine başvuran, yaşları 5-61 arasında olan 32 atopik dermatit hastası dahil edildi. Hastaların anamnez notları, fizik muayene bilgileri, kilo ve boy değerleri, vücut kütle indeksi (body mass index-BMI), SCORAD (Severity scoring of Atopic Dermatitis) ve EASI (Eczema Area and Severity index) değerleri ve laboratuvar değerleri, HOMA-IR(Homeostatic Model Assesment of Insulin Resistance), HbA1C, serum trigliserid, HDL, total IgE değerleri kaydedildi. Hastalar SCORAD değeri 25'in altında olanlar hafif, 25-50 arası orta, 50 üzeri şiddetli atopik dermatit olarak sınıflandırıldı. HOMA-IR değeri 2,5 üzeri değerler insülin direnci için eşik değer olarak kullanıldı. Bulgular: Yetişkin ve çocuklarda, orta ve şiddetli atopik dermatit hastalarında ortalama HOMA-IR 2,16 iken hafif atopik dermatit hastalarında ortalama HOMA-IR 1,62 saptandı. Çocuklarda HOMA-IR değeri yüksek hastalarda ortalama SCORAD 44,78 iken HOMA-IR 2,5'in altında olanlarda ortalama SCORAD 41,2 bulundu. İnsülin direnci olan yetişkinlerde ise hastalık şiddetinde anlamlı fark görülmedi. HOMA-IR değeri yüksek hastaların ortalama hastalık süresi 120 ay iken HOMA-IR düşük hastaların ortalama hastalık süresi 135 aydı; tüm hastaların ortalama hastalık süresi 132 aydı. Hastalık şiddetine göre hastalık süreleri arasında anlamlı fark görülmedi. Hastalarımızın %25'inin (n=8) klinik depresyon tanı ve tedavisi aldığı saptandı. Sonuç: Orta ve şiddetli atopik dermatit hastaları ile hafif AD hastaları arasında insülin direncinde istatistiksel anlamlı fark görülmemiştir. Fakat ilk grupta ikinci gruba göre daha yüksek ortalama HOMA-IR değeri ve ortalama BMI tespit ettik. Bu durum orta ve şiddetli AD hastalarının obeziteye ve insülin direncine daha yatkın olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca istatistiksel anlamlı farkla olmasa da, HOMA-IR değeri yüksek çocuklarda ortalama SCORAD değerini daha yüksek bulduk. İnsülin direnci çocuklarda hastalık şiddetini arttırıyor olabilir. Hastalık süresinin uzun olmasının hastalık şiddetini veya insülin direncini arttırmadığı sonucuna varıldı. Sağlıklı topluma göre atopik dermatit hastalarında klinik depresyon tanı ve tedavisinin daha sık görüldüğü saptandı. Sistemik tedavi alan hastalarda insülin direnci, sadece topikal tedavi alanlardan istatistiksel anlamlı olarak düşük saptandı. Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, insülin direnci.
Introduction: Atopic dermatitis is a chronic reccurent inflammatory skin disease characterized by itching, eczema, sleep disturbance and associated with infectious, allergic and psychiatric comorbidities. Aim of this study is to investigate the relationship between insulin resistance and disease severity and duration in atopic dermatitis patients. Materials and Methods: 32 atopic dermatitis patients, aged between 5-61, who applied to the dermatology outpatient clinic of hospital of Bezmialem Vakif University between 1.9.2022 and 1.10.2023, were included in the study. The patients' anamnesis notes, height and weight physical examination information, body mass index (BMI), SCORAD (Severity scoring of atopic dermatitis) and EASI (Eczema area and severity index) values, laboratory values, HOMA-IR( Homeostatic model assessment of insulin resistance), HbA1C, serum triglycerides, HDL, total IgE values were recorded. Patients with a SCORAD value below 25 were classified as mild, between 25-50 as moderate, and above 50 as severe atopic dermatitis. HOMA-IR values above 2,5 were considered insulin resistance. Results: The average HOMA-IR was 2,16 in moderate and severe atopic dermatitis patients, while the average HOMA-IR was 1,62 in mild atopic dermatitis patients. The average SCORAD was 44,78 in children patient with high HOMA-IR values, while the average SCORAD was 41,2 in those with HOMA-IR below 2,5. While the average disease duration of patients with high HOMA-IR values was 120 months, the average disease duration of patients with low HOMA-IR values was 135 months. The average disease duration of all patients was 132 months. There was no significant difference between disease durations of different disease severities. It was determined that %25 (n=8) of our patients have been diagnosed with clinical depression and had medical treatment. Conclusion: There was no statistically significant difference in insulin resistance between moderate-severe atopic dermatitis patients and mild AD patients. However, we found higher mean HOMA-IR and BMI values in the first group than in the second group. This suggests that patients with moderate and severe atopic dermatitis may be more prone to insulin resistance and obesity. Althought not with a statistically significant difference, we also found that the mean SCORAD value was higher in children with higher HOMA-IR values. Insulin resistance may increase the severity of disease in pediatric atopic dermatitis patients. Prolonged disease duration did not increase the severity of atopic dermatitis or insulin resistance. It was determined that the diagnosis and treatment of clinical depression was more common in atopic dermatitis patients than in the healthy population. Insulin resistance in patients receiving systemic treatment was significantly lower than those receiving only topical treatment. Keywords: Atopic dermatitis, insulin resistance
Keywords: Dermatology; Dermatoloji; Deri ve Zührevi Hastalıklar; Atopik dermatit; insülin direnci; Atopic dermatitis; insulin resistance; EPİDEMİYOLOJİ; İNSÜLİN DİRENCİ; ETYOPATOGENEZ; Metabolik sendrom