Tip 2 diabetes mellitus'lu hastalarda ayak taban duyusunun periferik kas kuvveti, denge, fonksiyonel kapasite ve fiziksel aktivite düzeyine etkisi / The effect of foot sole sensation on peripheral november muscle strength, balance, functional capacity and physical activity level in patients with type 2 diabetes mellitus - USUL, MELİS (My University, 2024)
Çalışmamız, Tip 2 Diabetes Mellitus'lu bireylerde ayak taban duyusunun periferik kas kuvveti, denge, fonksiyonel kapasite ve fiziksel aktivite düzeyine etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Çalışmada Bezmialem Vakıf Üniversitesi Eyüp Ek Hizmet Binası, İç Hastalıkları Polikliniği'nde takip edilen ve dahil edilme kriterlerini karşılayan 42 gönüllü hasta (56,71±7,59 yıl) yer aldı. Bireyler prospektif ve yüzyüze görüşme yöntemi ile değerlendirildi. Hastaların ayak taban duyularını değerlendirebilmek için plantar bölgede belirlenmiş 4 farklı noktadan hafif-dokunma basınç duyusu (Semmes Weinstein Monofilaman) ve iki nokta ayrım duyusu (Baseline Two Point Aesthesiometer) değerlendirildi. Vibrasyon duyusunu değerlendirmek için 2 farklı bölgeden, 128 Hz diapozan kullanılarak ölçüm yapıldı. Hastaların vücut kompozisyonu analizi (Omron Body Composition Monitör), bel-kalça çevresi, alt ve üst ekstremite kas kuvvetleri (Muscle Hand Held dinamometre), kavrama kuvvetleri (Hand Grip), fiziksel aktivite düzeyleri (Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi-Kısa Form), fonksiyonel kapasiteleri (6 Dakika Yürüme Testi), dengeleri (Biodex Balance System) değerlendirildi. İstatistiksel analizler için IBM SPSS Statistic 20 kullanıldı, p0,05 olan veriler anlamlı olarak kabul edildi. Hafif-dokunma basınç duyusu ile VKİ (r=-0,318; p=0,040), vücut yağ oranı (r=-0,318; p=0,040), iskelet kas kitlesi oranı (r=0,424; p=0,005), istirahat metabolizması (r=0,308; p=0,047), bel çevresi (r=-0,348; p=0,024); bel-kalça oranı (r=0,306; p=0,049), kuadriceps femoris kas kuvveti (r=0,323; p=0,037), biceps brachii kas kuvveti (r=-0,325; p=0,035), kavrama kuvveti (r=0,399; p=0,009), fonksiyonel kapasite (r=0,308; p=0,047) ve denge (r=-0,351; p=0,023) arasında anlamlı yönde ilişki saptadık. Hafif-dokunma basınç duyusu ile fiziksel aktivite düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Diskriminasyon duyusu ile istirahat metabolizması (r=-0,320; p=0,039), iskelet kas kitlesi oranı (r=-0,326; p=0,035), bel-kalça oranı (r=0,526; p=0,000), biceps brachii (r=-0,435; p=0,004), kavrama kuvveti (r=-0,394; p=0,010), fiziksel aktivite düzeyi (r=0,431; p=0,004), fonksiyonel kapasite (r=-0,348; p= 0,024) ve denge (r=0,363; p=0,018) arasında anlamlı yönde ilişki saptadık. Vibrasyon duyusu ile kuadriceps femoris kas kuvveti (r=0,337; p=0,029), biceps brachii kas kuvveti (r=0,310; p=0,046) ve denge (r=-0,324; p=0,036) anlamlı ilişki saptadık. Vibrasyon duyusu ile vücut kompozisyonu, bel-kalça oranı, kavrama kuvveti, fiziksel aktivite düzeyi ve fonksiyonel kapasite arasında anlamlı bir ilişki saptamadık. Anahtar Kelimeler: Ayak taban duyusu, denge, diyabetik ayak, fiziksel aktivite, fonksiyonel kapasite, periferik kas kuvveti, Tip 2 diabetes mellitus
Our study was conducted to investigate the effect of sole sensation on peripheral muscle strength, balance, functional capacity and physical activity level in individuals with Type 2 Diabetes Mellitus. The study included 42 volunteer patients (56.71±7.59 years) who were followed up at Bezmialem Vakif University Eyüp Annex Service Building, Internal Medicine Outpatient Clinic and met the inclusion criteria. Individuals were evaluated prospectively and by face-to-face interview method. Light-touch pressure sensation (Semmes Weinstein Monofilament) and two-point discrimination sensation (Baseline Two Point Aesthesiometer) were evaluated in 4 different areas determined in the plantar region to evaluate the sole sensations of the patients. To evaluate the sense of vibration, 128 Hz diapause was measured at 2 different sites. Body composition analysis (Omron Body Composition Monitor), waist-hip circumference, lower extremity muscle strength (Muscle Hand Held dynamometer), grip strength (Hand Grip), physical activity level (International Physical Activity Questionnaire-Short Form), functional capacity (6 Minute Walk Test), balance (Biodex Balance System) were evaluated. IBM SPSS Statistic 20 was used for statistical analysis, data with p0,05 were considered significant. Light-touch pressure sensation and BMI (r=-0.318; p=0.040), body fat percentage (r=-0.318; p=0.040), skeletal muscle mass ratio (r=0.424; p=0.005), resting metabolism (r=0.308; p=0.047), waist circumference (r=-0.348; p=0.024); waist-hip ratio (r=0.306; p=0.049), quadriceps femoris muscle strength (r=0.323; p=0.037), biceps brachii muscle strength (r=-0.325; p=0.035), grip strength (r=0.399; p=0.009), functional capacity (r=0.308; p=0.047) and balance (r=-0.351; p=0.023). No significant relationship was found between light-touch pressure sensation and physical activity level. There was no significant correlation between the sense of discrimination and resting metabolism (r=-0,320; p=0,039), skeletal muscle mass ratio (r=-0,326; p=0,035), waist-hip ratio (r=0,526; p=0,000), biceps brachii (r=-0,435; p=0,004), grip strength (r=-0,394; p=0,010), physical activity level (r=0,431; p=0,004), functional capacity (r=-0,348; p=0,024) and balance (r=0,363; p=0,018). We found a significant relationship between vibration sense and quadriceps femoris muscle strength (r=0,337; p=0,029), biceps brachii muscle strength (r=0,310; p=0,046) and balance (r=-0,324; p=0,036). We found no significant relationship between vibration sense and body composition, waist-hip ratio, grip strength, physical activity level and functional capacity. Keywords: Foot sole sensation, balance, diabetic foot, physical activity, functional capacity, peripheral muscle strength, Type 2 diabetes mellitus
Keywords: Diabetus mellitus; duyu bozukluğu; ambulasyon; Diabetes mellitus; sensation disorder; ambulation