Birinci basamağa başvuran geriatrik hasta popülasyonunda NSAİİ kullanımının incelenmesi ve tıme to stop kriterlerine göre değerlendirilmesi / Assessment of geriatric patients with time to stop criteria for usage of NSAIDs who admitted to primary care - YETKİN, HALİS (My University, 2025)
ÖZET Amaç: Çalışmamızda birinci basamakta yaşlı hastalarda mevcut kronik hastalıkları, kullanılan ilaçları, polifarmasi varlığını ve uygunsuz ilaç kullanım sıklığını ve ilişkili olduğu faktörleri değerlendirme amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışmamız Ümraniye 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi'ne 20/12/2023 ile 01/04/2024 tarihleri arasında başvuran dahil olma ve dışlanma kriterlerine uygun, çalışma şartlarını kabul ederek gönüllü olur bildirim formunu imzalayan 65 yaş üstü toplam 255 katılımcıyla ile yapılmıştır. Bireyler ile yüz yüze görüşülerek demografik bilgileri, kullandığı ilaçlar, kronik hastalıkları ve tıbbi geçmişleri kaydedilmiştir. Uygunsuz ilaç kullanımının değerlendirilmesinde ülkemizdeki ilaç reçeteleme pratiğine dayanarak geliştirilen Türkiye'ye özgü Turkish Inappropriate Medication Use in the Elderly (TIME) kriterlerini kullanarak hastalarımızda uygunsuz ilaç kullanımının tespitinde daha uygun sonuçlar almayı amaçladık. Bulgular: Bireylerin polifarmasi bulgularında %79,2'sinin (202 kişi) polifarmasi olduğu, %34,1'inin (87 kişi) ileri polifarmasi olduğu, %76,5'inin (195 kişi) uygunsuz kullanılan non-steroid anti enflamatuar ilaç (NSAİİ) kesildiğinde polifarmasi olduğu, %29,4'ünün (75 kişi) NSAİİ kesildiğinde ileri polifarmasi olduğu, %71'inin (181 kişi) tüm uygunsuz kullanımlar kesildiğinde polifarmasi olduğu ve %20,4'ünün (52 kişi) tüm uygunsuz kullanımlar kesildiğinde polifarmasi olduğu bulunmuştur. Araştırmaya katılan bireylerin polifarması durumlarına göre uygunsuz ilaç kullanım durumu bulguları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu (p<0,001) bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda NSAİİ kullanımı değerlendirilmiş olup, özellikle NSAİİ ve PPİ grubu ilaçların daha sık uygunsuz kullanıldığı görülmüştür. Çalışmaya dahil edilen hastalardan 128 hasta (%50.2) NSAİİ kullanmaktaydı. TIME kriterlerine göre NSAİİ kullanan 78 hastada (%30,6) en az bir uygunsuz ilaç kullanımı (UİK) saptanmıştır. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla NSAİİ kullanımı bulunmuş ancak UİK açısından oranlar benzerdir. Özellikle A18 ve E1 kriterlerinin çok ihlal edildiği görülmüştür. Bu nedenle ciddi hipertansiyon, kalp yetersizliği veya geçirilmiş MI ve inme gibi komorbiditelerde ve başka bir alternatif varken veya tıbbi bir zorunluluk olmadan sürekli olarak kullanılması gibi NSAİİ kullanımı durumlarında birinci basamak hekimlerine önemli rol düşmektedir. Anahtar Kelimeler: NSAİİ, polifarmasi, TIME to STOP, birinci basamak, uygunsuz ilaç kullanımı
SUMMARY Objective: In our study, we aimed to evaluate the current chronic diseases, medications used, the presence of polypharmacy and the frequency of inappropriate drug use and the factors associated with it in elderly patients in primary care. Material and Method: Our study was conducted with a total of 255 participants over the age of 65 who applied to Ümraniye Family Health Center No. 1 between 20/12/2024 and 01/04/2024, who met the inclusion and exclusion criteria, accepted the study conditions and signed the voluntary consent form. The minimum number of participants was determined as 150 by sample analysis. Demographic information, medications, chronic diseases and medical history were recorded by face-to-face interviews. We aimed to obtain more appropriate results in the evaluation of inappropriate drug use in our patients by using Turkey-specific TIME criteria developed based on the drug prescribing practice in our country. Results: When the descriptive statistics of the polypharmacy findings of the individuals were analyzed, 79.2% (202 individuals) had polypharmacy, 34.1% (87 individuals) had advanced polypharmacy, 76.5% (195 individuals) had polypharmacy when inappropriately used NSAIDs were discontinued, It was found that 29.4% (75 people) had advanced polypharmacy when NSAIDs were discontinued, 71% (181 people) had polypharmacy when all inappropriate uses were discontinued and 20.4% (52 people) had polypharmacy when all inappropriate uses were discontinued. It was found that there was a statistically significant difference between the findings of inappropriate drug use status according to the polypharmacy status of the individuals participating in the study (p<0.001). Conclusion: In our study, the use of NSAIDs was evaluated and it was observed that especially NSAIDs and PPI group drugs were used inappropriately more frequently. Among the patients included in the study, 128 patients (50.2%) were using NSAIDs. According to TIME criteria, 78 patients (30.6%) using NSAIDs had at least one UIC. More NSAID use was found in women than in men, but the rates were similar in terms of UICs. It was observed that especially A18 and E1 criteria were highly violated. Therefore, primary care physicians have an important role in comorbidities such as severe hypertension, heart failure or previous MI and stroke, and in cases of NSAID use such as continuous use of NSAIDs when there is no other alternative or without medical necessity. Key Words: NSAID, polypharmacy, TIME to STOP, primary care, inappropriate drug use
Keywords: Aile Hekimliği = Family Medicine