MENOPOZ DÖNEMİNDE BESLENMENİN KEMİK SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİ - MENDEŞ, BEYZA; Coşkun, Venüs; Mendeş, Beyza (My University, 2021)
MENOPOZ DÖNEMİNDE BESLENMENİN KEMİK SAĞLIĞI ÜZERİNE ETKİLERİEffects of Nutrition on Bone Health During Menopause PeriodVenüs COŞKUN1*, Öğr. Gör. Beyza MENDEŞ21*Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, İstanbul,Eyüpsultan, Türkiye. ORCID ID: 0000-0002-2986-0050. E-mail: 170405005@bavu.edu.trTelefon: +905350237727 2Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, İstanbul,Eyüpsultan, Türkiye. ORCID ID: 0000-0002-4182-1273. E-mail: bmendes@bezmialem.edu.trTelefon: +905535022093ÖZ: Kadınların cinsel olgunluk dönemlerinden sonra ovaryumların aktivitelerini kaybetmeye başlamasıyla birlikte menstrual siklusun kalıcı olarak sonlanmasıyla girilen döneme menopoz dönemi denilmektedir. Menopoz döneminde başta hormonsal olmak üzere birçok fiziksel ve psikolojik değişimler meydana gelmektedir. Ovaryumların işlevlerinin bozulmasına paralel olarak östrojen hormonu seviyesi azalmaktadır. Kemik hücrelerinde de östrojen hormon reseptörleri yer aldığından, östrojen hormonu eksikliğine bağlı olarak kemik kayıpları bu dönemde artış göstermektedir. Kalsiyumun yeterli olarak vücutta emiliminin yapılamaması, idrarla atılan kalsiyum miktarındaki artış ve kalsiyum açısından fakir bir beslenme bu dönemdeki kemik kayıplarının diğer sebepleridir. Menopoz döneminde basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratların tercih edilmesi, kuru baklagiller, süt ve süt ürünleri, sebze ve meyveyi yeterli ve dengeli beslenme programının uygulanması kemik hastalıkları riskini düşürebilir. Kemik mineral yoğunluğunu olumsuz etkileyen aşırı tuz, kafein ve alkol tüketiminden kaçınılmalı ve sigara kullanımı bırakılmalıdır. Ayrıca menopoz döneminde yapılan düzenli fiziksel aktivite, kas ve kemikleri güçlendirmekle birlikte kilo kontrolünü de sağlamaktadır. Sonuç olarak, menopoz dönemindeki kadınlarda yeterli ve dengeli bir beslenme programıyla birlikte yapılan düzenli fiziksel aktiviteler, bu dönemde artış gösteren kemik hastalıkları riskini düşürebilmektedir. Bu çalışmada, menopoz döneminde artan kemik hastalıkları riskinin azaltılmasını sağlayan yeterli ve dengeli beslenmede dikkat edilmesi gerekenler tartışılacaktır.Anahtar Kelimeler: menopoz, östrojen, kemik sağlığı, beslenmeABSTRACT: The period entered by the permanent termination of the menstrual cycle as the ovaries begin to lose their activity after the sexual maturity of women is called the menopause period. During the menopause period, many physical and psychological changes occur, especially hormonal. The level of estrogen hormone decreases in parallel with the deterioration of the ovarian functions. Since there are estrogen hormone receptors in bone cells, bone loss increases during this period due to estrogen hormone deficiency. Inadequate absorption of calcium in the body, an increase in the amount of calcium excreted in the urine and a diet poor in calcium are other reasons for bone loss in this period. Choosing complex carbohydrates instead of simple carbohydrates during menopause, applying an adequate and balanced diet program for legumes, milk and dairy products, vegetables and fruits can reduce the risk of bone diseases. Due to their negative effects on bone mineral density, excessive salt, caffeine and alcohol consumption should be avoided and smoking should be stopped. In addition, regular physical activity during menopause; besides strengthening muscles and bones, it also provides weight control. As a result, regular physical activities combined with an adequate and balanced nutrition program in menopausal women can reduce the risk of bone diseases that increase during this period. In this study, the points to be considered in adequate and balanced nutrition that reduce the incidence of bone diseases that increase during menopause will be discussed. Keywords: menopause, estrogen, bone health, nutrition