Epoksi rezin ve biyoseramik esaslı kanal dolgu patlarının kök kanal duvarlarından uzaklaştırılmasında etanol ve EDTA solüsyonlarının etkinliğinin değerlendirilmesi / Efficacy of ethanol and EDTA solution for the removalof epoxy resin and bioceramic based sealers from theroot canal walls - CEYLİ, ÇAĞRI (My University, 2022)
Bu tez çalışmasının amacı, tekrarlayan kök kanal tedavilerinde kök kanal dolgu materyalinin uzaklaştırılmasında son yıkama solüsyonu olarak serum fizyolojik, EDTA ve etanol solüsyonlarının etkinliğini değerlendirmektir. Bu çalışmada doksan adet tek köklü ve tek kanallı diş ProTaper Next (Dentsply Maillefer, Ballaigues, İsviçre) döner eğe sistemi ile apikal boyut #30 olacak şekilde 6 ml %2,5 sodyum hipoklorit (NaOCl), %17 EDTA ve 5 ml serum fizyolojik eşliğinde şekillendirildi. Örnekler AH Plus Jet, MTA Fillapex ve BioRoot RCS kök kanal patı kullanılarak tek kon yöntemi ile dolduruldu (n=30). Dişler 37ºC ve %100 nemde 2 hafta bekletildikten sonra tüm örneklerin kök kanal dolgu sökümü ProTaper Gold Finisher döner alet eğesi kullanılarak yapıldı. Retreatment işlemlerinin son yıkama basamağı serum fizyolojik, EDTA ve etanol olarak 3 farklı solüsyon kullanılarak gerçekleştirildi. Örnekler bukkolingual olarak iki eşit parçaya ayrıldı. Kanal duvarlarında kalan dolgu materyali miktarının değerlendirilmesi amacıyla bir stereo mikroskop yardımıyla x8 büyütmede alınan görüntüler Image J programı ile incelenerek kalan artık dolgu maddesinin kök kanalı alanına oranı hesaplaması yapıldı. Elde edilen görüntülerde her bir kök kanalı görüntüler üzerinde koronal, orta ve apikal olmak üzere üç parçaya bölündü ve kalan dolgu maddesinin ölçümleri yapıldı. Kanal duvarlarında kalan dolgu maddesinin yüzdesi koronal, orta, apikal bölge olmak üzere hesaplandı. Kanal patı ve yıkama solüsyonunun kanal içinde kalan dolgu maddesi miktarı üzerindeki ortak etkisinin değerlendirilmesinde İki yönlü ANOVA ve post hoc Tukey testleri kullanıldı. Bölgeler arası karşılaştırmalarda tekrarlayan ölçümlerde Varyans Analizi ve post hoc Bonferroni test kullanıldı. Anlamlılık p <0.05 düzeyinde değerlendirildi. Ayrıca, her gruptan 3 örnekten taramalı elektron mikroskobu görüntüsü alınarak analiz edildi. Kullanılan son yıkama solüsyonu grupları arasında toplam artık kanal dolgusu miktarları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0.05). Kanal tedavisi yenileme sırasında son yıkama solüsyonu olarak EDTA kullanıldığında apikal bölge için; AH Plus patı kullanılan gruptaki artık kanal dolgusu miktarı, BioRoot RCS patı kullanılan gruptan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p:0.042; p<0.05). Kök kanal dolumu sırasında MTA Fillapex kanal patı kullanıldığında; orta üçlüdeki artık kök kanal dolgusu serum fizyolojik grubunda etanol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p:0.027; p<0.05). Bu çalışmanın tüm sınırlılıkları dahilinde, araştırılan irrigasyon solüsyonlarından hiçbirinin kök kanallarından kanal dolgusunu tamamen uzaklaştıramadığı sonucuna varılmıştır.
The aim of this study was to compare of efficacy of saline, EDTA and ethanol solutions as the final irrigation solution on the removal of root canal filling material during root canal retreatment. In this study, ninety single-rooted teeth were prepared to apical size # 30 using the Protaper Next rotary instrument system (Dentsply Maillefer, Ballaigues, Switzerland) with the irrigation solution of 6 ml of 2.5% NaOCl, 17% EDTA and 5 ml of saline. The root canals were filled with the single cone method using AH Plus Jet, MTA Fillapex and BioRoot RCS root canal sealer (n=30). The specimens were randomly divided into 3 subgroups according to the final irrigation solution; group I: saline, group II: %17 EDTA, group III: Ethanol. Samples were split longitudinally and examined under stereo microscope to evaluate the root canal filling material that could not be removed after retreatment. The images obtained were transferred to the computer, the percentage of the filling material remaining in the root canal walls was calculated as the coronal, middle, and apical regions. Then, the area of the entire root canal and the area of all residual root canal filling material were calculated. The amount of the residual root canal filling material in the entire root canal was calculated as a percentage. Also, residual filling materials were evaluated using a scanning electron microscope at the coronal, middle, and apical thirds of the root canal. Twoway ANOVA and post hoc Tukey tests were used to evaluate the effect of canal sealer and irrigation solution on the amount of filling material remaining in the canal. Analysis of Variance and post hoc Bonferroni test were used for repeated measurements in comparisons between regions. The significance was set at 0.05. There was no statistically significant difference between the final irrigation solution groups used in terms of total residual canal filling amounts (p>0.05). In the apical third when EDTA is used as an irrigation solution during root canal retreatment; the amount of residual filling materials in the group using AH Plus was statistically significantly higher than the group using BioRoot RCS (p:0.042; p<0.05). When using MTA Fillapex during root canal filling; residual canal filling material in the middle third was significantly higher in the saline group than the ethanol group (p:0.027; p<0.05). Within the limitations of this study, it can be concluded that no final irrigation solution tested in this study was able to completely remove the canal fillling from the root canals.
Keywords: Biyoseramikler = Bioceramics; Dental materyaller = Dental materials; Dental porselen = Dental porcelain; Edetik asit = Edetic acid; Epoksi = Epoxy; Kök kanal dolgu materyalleri = Root canal filling materials; Kök kanal tedavisi = Root canal therapy; Bioroot RCS; EDTA; Etanol; MTA Fillapex; Retreatment; SEM; BioRoot RCS; Ethanol