Person:
GÜNEŞ BAYIR, AYŞE

Loading...
Profile Picture
Status
Organizational Units
Job Title
First Name
AYŞE
Last Name
GÜNEŞ BAYIR
Name
Email Address
Birth Date

Search Results

Now showing 1 - 10 of 51
  • PublicationMetadata only
    Handbook of Oxidative Stress in Cancer: Mechanistic Aspects
    (2021-05-01T00:00:00Z) Güneş Bayır, Ayşe; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE
    Carcinogenesis is a complex and multistep process ending with metastasis. Mainly, gene and metabolic pathways include endogenous and signaling molecular pathways which cause a rise in cell proliferation and a decrease in cell death. Apoptosis is a programmed cell death which can happen with extracellular and intracellular signals. Generally, the extrinsic and the intrinsic pathways are known as the two apoptotic pathways. The excessive ROS production in cancer cells can stimulate the cell proliferation, the DNA mutations, and the formation of drug-resistant cells. It may also ensure a basisfor thedevelopment of novel therapeutic strategies that take advantage of overgenerating ROS to destroy cancer cells. As the ROS-producing agents have toxic side effects and potential mutagenic impact, caution should be exercised during their use. In this chapter, focus will be on ROS generation, the relationship between apoptosis and ROS, and the key apoptotic mechanisms and their regulations.KeywordsApoptosisReactive oxygen speciesCancer cellsCarcinogenesis
  • PublicationMetadata only
    Nutritional Assessment and Use of Complementary and Alternative Medicine in Cancer Patients Treated with Radiotherapy and Chemotherapy
    (2019-06-01T00:00:00Z) Güneş Bayır, Ayşe; Güney, Merve; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE
  • PublicationMetadata only
    Besin Teknolojisindeki Yeri Olan Probiyotiklerin Kanser Prevensiyonuna Etkisi
    (2020-06-17T00:00:00Z) Güneş Bayır, Ayşe; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE
  • PublicationMetadata only
    Evaluation of Some Physical and Chemical Parameters of Commercial Honey Samples from Istanbul Bazaars
    (2021-02-26T00:00:00Z) Selçuk, Tuğbanur; Köse, Nesrin; Güneş Bayır, Ayşe; Özkan, Bilge; Karakaş, İrem; Turgay, Feyzanur; Öztürk, Nezire; Sevinç, Tülay; BİLGİN, MEHMET GÜLTEKİN; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE
  • PublicationMetadata only
    The comparison of nutritional and physical activity statuses in students of Audiology and Nutrition & Dietetics
    (2020-02-01T00:00:00Z) Güneş Bayır, Ayşe; Alban, Zeynep Hüdanur; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE
  • PublicationMetadata only
    Bireylerin Beslenmesinde Ve Sağlığın Geliştirilmesinde Anne Sütü Faktörü
    (2022-03-31T00:00:00Z) Rasgele, Çiğdem; Güneş Bayır, Ayşe; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE
    Emzirme süre ve sıklığı ile süt salgılanmasının yeterliliği ve devamlılığı sağlanarak bebek beslenmesinde istisnai durumlar dışında ilk tercih anne sütü olması gerekir. Vazgeçilmez bir besin maddesi olan anne sütü 6 ay boyunca bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilir kapasitededir. Anne, bebek ve toplum için sayısız önemi olan anne sütünün beslenmenin ilk 6 ayı tek başına, daha sonrası ek besinlerle iki yaşına kadar sürdürülmesi hem bireysel hem de toplumsal fazda hedeftir. Her ne kadar günümüzde önemi vurgulanan bir durum olsa da anne sütüyle beslenme çoğunlukla istenen düzeye ulaşamamıştır. İçeriğinde besin maddeleri, immünite destekleyiciler ve biyoaktif faktörleri gibi sağlık için yararlı birçok bileşen vardır. Karbonhidrat, yağ ve protein gibi makrobesin ögeleri; vitamin ve minareller gibi mikrobesin ögeleri, immünoglobulin, müsin, sitokin, büyüme faktörleri, mikroRNA ve kök hücreler gibi biyoaktif maddeler bulundurur. Ayrıca hormonlar, enzimler ve bakterileri de içerir. Bu içerik antimikrobiyal, antialerjik, çeşitli enfeksiyonlar ve hastalıklardan koruyucu, nörolojik gelişimi destekleyici, bağırsak bütünlüğü ve mikrobiyomunu koruyucu ve de geliştirici etkisiyle bebeğin sağlıklı koşullarda büyüme ve gelişmesine yardım ve ortam sağlar. İlaveten; anne sütü içeriğinde bulunan laktoferrin, eritropoietin ve prebiyotiklerin protektif, terapötik ve destekleyici olarak çeşitli hastalıklar ve durumlarda kullanılabileceği üzerinde çalışılan konulardandır. Bu derleme çalışmasında amaç; anne sütü içeriğini tanımlamak, emzirme ve sağlık ilişkisini ortaya koyan güncel literatürü incelemek ve böylece bireylerin beslenmesinde ve sağlığın geliştirilmesinde anne sütü faktörünü ele almaktır. Laktasyon boyunca çok sayıda durumdan etkilenerek bileşimi değişen anne sütü, her bebeğin ihtiyacına göre özel hazırlanan, en önemli sağlığı destekleyici besin olduğu bu derleme çalışmasında varılan ana fikirdir. Anahtar Kelimeler: Anne sütü, Bağışıklık, Emzirme, Laktasyon, Sağlık.
  • PublicationMetadata only
    Karanfilin (Syzygium aromaticum)probiyotik yoğurdun mikrobiyolojik, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkisininaraştırılması
    (2019-07-06T00:00:00Z) Güneş Bayır, Ayşe; Bilgin, Mehmet Gültekin; Kutlu, Sümeyra Şeyma; Dilber, Coşkun; Elaldı, Fatmanur; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE; BİLGİN, MEHMET GÜLTEKİN
  • PublicationMetadata only
    Propolisin Kanser İmmünoterapisindeki Yeri ve Önemi
    (2020-03-21T00:00:00Z) İpek, Nigahban; Pınarbaşı, Berna; Güneş Bayır, Ayşe; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE
  • PublicationMetadata only
    RECENT STUDIES IN HEALTH SCIENCES
    (2020-12-01T00:00:00Z) Yılmaz, Solmaz Ece; Güneş Bayır, Ayşe; Mendeş, Beyza; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE
  • PublicationMetadata only
    FATTY ACIDS AND HEALTH
    (2022-05-20T00:00:00Z) Dülger, Aybike Nur; Güneş Bayır, Ayşe; GÜNEŞ BAYIR, AYŞE